Social icons

DAILY (DARK) STORIES FROM LISBOA | záplavy v Lisabonu #1 FLOOD

25. října 2016

Popravdě vám asi ani nedokážu popsat řádně, to co se odehrálo včera u nás doma v Lisabonu. Vyloženě jak z filmu, kde nevěříte vlastním očím, uším, světu. Každopádně v devět nás probudí zvonek, že prej mame problém s vodou. Což máme.. kapal kohoutek v kuchyni. Takže pohoda, po měsíci opraveno, super. Konečně nám po kuchyni přestane lézt plíseň.
Přijde spolubydlící, pta se: tak co, opravili vodu?
Jasně, že jo! Konečně.
I v koupelně? 
Cože? Říkáme.
Přijdeme do koupelny naší další spolubydlící, která je momentálně v práci a tam... potopa, totální. Co se sakra děje?
Prý od včera kape voda lehce ze stropu, toto ovšem už nebylo lehké kapání.
Voláme tedy našemu domovníkovi, voláme vlastníkovi domu, voláme spolubydlící, voláme sousedy, zvoníme na sousedy. Nikde nikdo
Mezi tím se to samozřejmě zhoršuje, špinavá voda teče všude a pomalu se voda blíže k vedení elektriky.
Marco hází flintu do žita, tohle nebudeme řešit, tohle není náš problém. Což není úplně pravda, jelikož elektřina může okamžitě zkratovat.
V koupelně... kap, kap, kap, kap. Kbelíky se krásně plní, voda je ale stejně úplně všude, jelikož to teče z celého stropu, po dveřích a už i po žárovce. Strop se divně prohnul a já čekám, až se celý propadne.
Stále nám nikdo neodpovídá, ve čtyři už přijdou dvě sousedky, jedna pod námi a druhá nad námi, ale z jejího bytu to není.
Šikovné a korpulentní Portugalky naštěstí shání pomoc a prý se někdo konečně dostaví. Je něco málo po čtvrté, lidé začnou odpovídat poprvé od deseti a to je pondělí.
Voda se dostala až moc do elektřiny a je čas ji vypnout v celém bytě, můžeme totiž krásně vyhořet.
Je čas otevřít víno.
O hodinu později nikde nikdo, začínáme se lehce bát, že tahle situace potrvá celý týden. Venku pomalu tma, v bytě nic nevidíme, lednice a mrazák plný jídla samozřejmě.
V šest jsem tam, slibuje domácí.
Voda už je úplně všude a parkety v obýváku začínají divně páchnout.
Zvonek. Po šesté dorazí domácí, elektřina je vypnutá, první co udělá, že se snaží horlivě zapnout světlo v postižené koupelně! Následně vypíná i vodu.
Zvonek číslo dva, přichází majitel domu.
Oba čučí do díry ve zdi o patro výš, kterou udělali očividně ti dva, co nás probudili ráno.
Zvonek číslo tři. Nikdo.
Zvonek číslo čtyři. Sousedka, ze opravář už jede prej.
Zvonek číslo pět. Opravář, vypnul vodu další sousedce nad námi, které se nikdo od rána nemůže dovolat, vodopád v koupelně okamžitě přestává.
Takže osmi hodinové drama mohlo být vyřešeno za pět minut, kdyby někdo od rána odpověděl na telefon.
Ano, přesně tak to funguje v Portugalsku.

Nakonec se to samozrejme vyřešilo ani ne během hodiny. Část domu je ale kvůli nezvedání telefonu a nefunkčnosti ničeho a nikoho mimo, elektrika se nesmí v části našeho bytu používat, dokud to neuschne. Přijde elektrikář na kontrolu? Pochybuji... takže budeme sušit a modlit se, abychom nevyhořeli. Za vše vděčíme naší "milé" sousedce, která se rozhodla to ráno nepustit opraváře do jejího bytu s tvrzením, že v jejím bytě to není. Celý den nezvedala telefon a přišla domů až v devět večer, kdy jsme všechno za ni vyřešili. To, že má díru ve zdi a všude čouhaj roury a část bytu v háji, očividně nikoho nezajímá. Nemusím vám ani říkat, že tato slečna si na nás stihla už dvakrát stěžovat. Tak nás za trest vytopila.

Ještě, že to víno je tak levné.


Řekněme si popravdě, že na fotkách to nevypadá jako takové drama. Samozřejmě, jak jsem psala, vše bylo vyřešeno během chvilky, ale rozmyslete si příště, až si budete stěžovat, že v Čechách nic nefunguje, nikdo nic neumí, nikdo nic neopraví a všechno je hrozný. Tady neexistuje ani havarijní služba.


1 komentář

  1. Haha já tohle znám ze Španělska, řekla bych, že tam je to dost podobné :D
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)